Снимка БулфотоДнес е поклонението пред Стоянка Мутафова (1922-2019). Вратите на Сатиричния театър

...
Снимка БулфотоДнес е поклонението пред Стоянка Мутафова (1922-2019). Вратите на Сатиричния театър
Коментари Харесай

Днес се прощаваме със Стоянка Мутафова

Снимка Булфото

Днес е поклонението пред Стоянка Мутафова (1922-2019). Вратите на Сатиричния спектакъл ще бъдат отворени от 11:00 до 16:00 ч. за всеки, които желае да се елементарни с огромната актриса. Тя умря на 6 декември във Военномедицинска академия, където беше призната за лекуване, съобщи Българска телеграфна агенция.

Със Сатиричния спектакъл са свързани най-силните години на Мутафова като актриса. През 1956 година тя става един от създателите на новосъздадения Държавен язвителен спектакъл, дружно със Стефан Сърчаджиев, Татяна Лолова, Георги Калоянчев, Георги Парцалев, Григор Вачков, Никола Анастасов, Васил Попов, Константин Коцев, Димитър Манчев и други

На формалното разкриване на театъра - на 7 април 1957 година, Мутафова играе в първата премиера - " Баня " на Владимир Маяковски, изпълнявайки ролята на Мезалиансова. На същата сцена пресъздава още десетки героини от български типичен и модерни създатели. През 1963 година тя и Георги Калоянчев стават първите заслужили актьори на Сатирата, където тя работи до пенсионирането си през 1991 година

Наричат я " Ураганът Стояна ", " Неотразимият женски феномен на българското кино ", " Фината аристократка на сцената ", " Бунтарката, която може да се държи и като принцеса, и като махленски уличник ", " Лудетината ", " Най-смешната актриса ", " Школа за начинаещите актьори ", " Диагнозата Мутафова ". В продължение на повече от 70 години те изиграва 100 театрални и над 30 функции в киното.

Родена е на 2 февруари 1922 година в София. Дъщеря е на известния публицист и драматург Константин Мутафов, който желал тя да стане археолог и да учи във Флоренция, Италия. Изпълнявайки неговото предпочитание, Стоянка Мутафова завършва класическа лингвистика в Софийския университет. Театърът обаче остава най-последователно преследваната цел в живота й.

След като приключва, взема решение да кандидатства в Държавната театрална школа към Народния спектакъл. Баща й, който желал да защищити щерка си от ориста, написал писмо до тогавашния шеф на театъра Владимир Полянов, който бил в комисията за изпитите, че щерка му е бездарна, че не я бива за актриса и че би трябвало да я скъса на изпита. И в действителност я скъсали. Когато се прибрала у дома, Стоянка Мутафова разбрала, че татко й е отговорен за нейното разкъсване, а не че е сбъркала в оценката за себе си, че има гений. На думите на татко си, че в театъра избират единствено хубавици, че тя е приятна, само че не хубава, и че с изключение на красота и гений би трябвало да има и доста шанс, с цел да стане номер 1, тя самонадеяно му дава отговор " Ще стана номер 1 ".

През 1947 година тя получава диплом за професионална актриса. Истинското й име е Стояна-Мария, само че откакто името й е сбъркано в един сценичен плакат, тя става Стоянка.

През 1946 година 23-годишната Стоянка Мутафова се омъжва за 51-годишния чешки режисьор Роберт Роснер. Двамата отиват да живеят във Виена, Австрия, само че поради работата му се реалокират в Прага, Чехия, където тя приключва театралния отдел на Академията за изкуства. Артистичната й кариера стартира в спектакъл " Алхамбра " в Прага. През 1949 година двамата се разделят, а Стоянка Мутафова се завръща в България. В чешката столица актрисата среща своя втори брачен партньор - журналиста и преводач Леонид Грубешлиев, с който живее в продължение на 7 години. От него е единствената й щерка - Мария.

От 1949 до 1956 г.Стоянка Мутафова играе в Народния спектакъл, където среща артиста Нейчо Попов, който след това става неин трети брачен партньор.

Според театралните критици цялостното вътрешно отдаване на играта на Стоянка Мутафова е измежду най-ярките черти в нейните театрални превъплъщения. В продължение на повече от 25 години тя играе спектакъла " Госпожа Стихийно злополучие ", премиерата на който е в Хасково през 1994 година През 2012 година актрисата отбелязва своята 90-годишнина с ролята на столетница в спектакъла " Столетие мое " от Мишел Лоранс.

На 8 февруари 2012 година излиза биографичната й книга " Една хала на 90 ". Дъщеря й Мария Грубешлиева е създател на две биографични книги за актрисата. Първата " Стоянка Мутафова: Госпожа Стихийно злополучие " е издадена през 2009 година, а втората - " Добър вечер, столетие мое! " - през 2017 година През 2016 г. Стоянка Мутафова прави турнета в Германия, Съединени американски щати и Канада, където играе пред българската общественост.

През ноември 2016 година Българският културен институт в Лондон, Англия, с поддръжката на министъра на културата Вежди Рашидов внася публично предложение в централата на " Гинес " за регистриране на името на 94-годишната Стоянка Мутафова в

Книгата на върховете " Гинес " в категорията " Най-възрастна интензивно играеща на сцената актриса ". През април 2017 година в публично писмо до Българския културен институт в Лондон е посочено, че актрисата няма да бъде вписана, тъй като има международен връх, по-добър от нейния - на бразилската актриса и певица Дерси Гонсалвеш, която е играла във филм, когато е била на 101 години. Независимо от това Стоянка Мутафова и през 2019 година продължава да играе на театралната сцена и да е най-възрастната настояща актриса в света.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> -->
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР